Zonnepanelen, of fotovoltaïsche (PV) panelen, zetten zonne-energie van de zon om in bruikbare elektriciteit. Aan het einde van de 19e eeuw was men zich bewust van de mogelijkheden om energie op te wekken uit de zon. Het duurde echter tot 1954 voordat zonnecellen werden ontwikkeld, wat leidde tot het ontstaan van zonnepanelen die zijn opgebouwd uit meerdere zonnecellen.
Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van het fotovoltaïsch effect, vandaar de naam “PV-panelen”. De opgewekte elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt om uw huis van stroom te voorzien, naar het elektriciteitsnet worden gestuurd, of worden opgeslagen in uw zonnebatterijsysteem thuis.
In deze blog behandelen we een korte geschiedenis van zonnepanelen, hoe ze werken, uit welke componenten een zonnepanelensysteem bestaat en wat de kosten van zonnepanelen zijn.
Zonnepanelen waren niet commercieel levensvatbaar of echt efficiënt in het absorberen en opwekken van een bruikbare hoeveelheid elektriciteit tot na de uitvinding van PV-panelen met een hoog siliciumgehalte in 1954 bij Bell Labs.
In de jaren 1970 tot het begin van de jaren 2000 werd zonne-energie langzaam wereldwijd omarmd. Maar in de Verenigde Staten kwam het er maar langzaam van vanwege de hoge kosten. In het begin van de jaren 2000 begonnen stimuleringsmaatregelen van de overheid de installatie van zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor huiseigenaren en nutsbedrijven. Tegelijkertijd daalden de productiekosten van zonnepanelen, waardoor het prijskaartje nog lager werd.
Zonne-energie zal naar verwachting een belangrijk onderdeel vormen van de hernieuwbare energiemix voor de Verenigde Staten – de energie van de zon zal nooit opraken. Zonnetechnologieën worden elk jaar geavanceerder en zullen helpen de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen door de energieproductie te diversifiëren.
Hoe werken zonnepanelen?
Het belangrijkste onderdeel van een zonnepaneel is de cel. Een zonnecel zet de energie van de zon om in elektriciteit. Zonnecellen bestaan uit kristallijn silicium, dat fotovoltaïsch is, en worden vervolgens beschermd door een glasplaat om het zonlicht te filteren voordat het de cellen bereikt.
De meest voorkomende types fotovoltaïsche zonnepanelen zijn monokristallijn en polykristallijn, die beide zijn gemaakt van silicium dat is gesmolten en vermengd met boor, dat silicium zijn elektrische vermogen geeft.
Het belangrijkste verschil tussen monokristallijne en polykristallijne panelen is dat de efficiëntere monokristallijne gemaakt is van een silicium zonnecel met één kristal, terwijl polykristallijne gemaakt is van het samensmelten van verschillende siliciumkristallen.
Een groot aantal siliciumkristallen wordt vervolgens samengevoegd met zonnecellen om de zonnestralen om te zetten in elektriciteit, zodat één paneel ontstaat.
Wanneer de zonnecellen aan zonlicht worden blootgesteld, wekken ze een elektrische stroom op, gelijkstroom (DC), die vervolgens via een omvormer wordt omgezet in bruikbare wisselstroom (AC). Deze wisselstroom voorziet uw huis van stroom, wordt opgeslagen in uw “thuisbatterij” (thuisbatterijen) of teruggestuurd naar het elektriciteitsnet.
Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?
Behalve zonnepanelen zijn er ook rekken en montagemateriaal en een omvormer nodig om een volledig zonnestroomsysteem te creëren.
Wat zijn zonnepanelen?
Naast het zonnepaneel zelf zijn de belangrijkste onderdelen van een zonnepanelensysteem de rekken (op de grond gemonteerd zoals hierboven afgebeeld of op uw dak) en de omvormer die bruikbare elektriciteit opwekt uit elk zonnepaneel. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om uw huis van stroom te voorzien.
Zonnepanelenrekken en montagesystemen houden de zonnepanelen op hun plaats, hetzij op een dak of op de grond. Er zijn zelfs opties die de zon kunnen volgen om zoveel mogelijk zonlicht te absorberen, hoewel deze meer kosten dan doorgaans de moeite waard is.