Waarom België een geweldige plek is voor jongeren
België is het vijfde kleinste land van de Europese Unie en toch trekt het een indrukwekkend aantal duizenden studenten en professionals aan om er te studeren, te werken en te wonen. Waarom? Hier is een blik op een nieuwe studie die onthult waarom België de duizendjarige generatie aantrekt.
vintage jaren 1920 kaart met rode pushpin in Brussel
Wat maakt Europa als geheel zo’n spannende plek om te leven? De vrijheid om zich binnen de Europese Unie te verplaatsen is een integraal onderdeel geweest van de sociale, culturele, politieke en economische groei van het continent. Dat vrije verkeer, samen met de vrijheid om in verschillende Europese landen te leven, te leren en te werken, is wat het zo’n stimulerende smeltkroes van mogelijkheden en kansen voor jonge mensen heeft gemaakt.
Vijf mensen die in de computerzaal staan te glimlachen
“Millennials zijn de drijvende kracht achter deze hedendaagse intra-Europese mobiliteit, met steeds meer jonge expats in Europa die op zoek zijn naar nieuwe academische en professionele ervaringen elders”, zegt Salvatore Orlando, Head of Expatriates bij BNP Paribas Fortis.
Het hart van deze drijvende kracht in de Europese Unie is België, een land dat duizenden nationaliteiten telt, met Franse, Italiaanse, Nederlandse, Marokkaanse en Poolse staatsburgers als de vijf meest voorkomende niet-Belgische nationaliteiten, volgens de officiële informatie van belgium.be.
Definitie van een millennial is Om te onderzoeken wat millennials ertoe aanzet om naar België te migreren, en welke barrières ze tegenkomen als ze daar aankomen, hebben BNP Paribas Fortis en ThinkYoung (de eerste not-for-profit denktank gewijd aan jongeren) studenten, afgestudeerden en professionals, tussen 18 en 28 jaar oud, ondervraagd naar hun overzeese meningen en ervaringen. (U kunt de resultaten van de Belgische enquête lezen bij BNP Paribas Fortis Focus Expats).
Aan de deelnemers werd gevraagd wat hun verwachtingen waren over België voordat ze hun thuisland verlieten, en hoe die verwachtingen zich verhielden tot de realiteit van het feit dat ze daar een expat waren.
Waarom wilden de studenten naar België komen?
De vier belangrijkste redenen waarom studenten hun thuisland hebben verlaten en naar België zijn gegaan:
1. De universiteit of school in hun thuisland bood de mogelijkheid om in België te studeren (53%)
2. Zij wilden een andere cultuur ervaren (39%)
3. Zij wilden een andere taal leren of hun taalvaardigheid verbeteren (39%).
4. Zij wilden hun CV’s verbeteren en hoopten hun carrièremogelijkheden te maximaliseren (37%).
Multiraciale zakenmensen die samenwerken en naar een laptop kijken
Wat trok jonge professionals aan in België?
Het is veelzeggend dat 80 procent van de jonge expatriate professionals die in de enquête werden ondervraagd, naar België is verhuisd vanwege de carrièremogelijkheden die hen ter beschikking staan. De helft van het Belgische cohort verhuisde voor persoonlijke ontwikkeling; het leren van een andere taal, de hoge levensstandaard en de kwaliteit van het leven werden als andere belangrijke redenen genoemd.
Geld was echter niet wat de professionals aantrok. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, besloot minder dan 10 procent te verhuizen om financiële redenen.
En het lijkt erop dat de verwachtingen van jonge professionals dat de verhuizing hen geen financiële beloning zal opleveren, in hun ervaring worden uitgedragen: slechts 26 procent zei dat de kosten van levensonderhoud in België betaalbaarder waren dan thuis en slechts 17 procent had een toename van de financiële besparingen. Toch had 28 procent van de deelnemers aan de enquête in België een maandelijks besteedbaar inkomen van 400 euro of meer, en 16 procent had een maandelijks besteedbaar inkomen van minstens 1.000 euro.
Andrea Gerosa, oprichter van ThinkYoung, zegt over de wens van millennials om naar België te verhuizen: “Het is een zinvolle verhuizing, niet gedreven door de wens om plezier te hebben, maar door de bereidheid om meer te leren, vaardigheden te verbeteren en carrièremogelijkheden te vergroten”.
De studenten ervaren
Bijna de helft (49%) van de studentencohort prees de kwaliteit van het onderwijs in België en meer dan de helft zei dat hun sociale leven thuis beter was.
Twee jonge hedendaagse zakenmensen die in de open lucht werken, zittend in een barDe professionals ervaren
Een indrukwekkende 82 procent van de jonge professionals in België zegt dat ze hun carrière hebben kunnen bevorderen door hun verhuizing naar België. Ongeveer 43 procent zei dat ze een meer ontwikkeld sociaal leven hadden, terwijl 42 procent een stijging van de persoonlijke uitgaven en het besteedbaar inkomen had. Ongeveer 36 procent van de duizendjarige expatprofessionals in België verklaarde dat hun levenskwaliteit was verbeterd door hun verhuizing naar België.
Zorgen en uitdagingen
Er zijn veel “push-pull” factoren waarmee een jongere rekening moet houden bij het kiezen van een overzeese bestemming. Inzicht in de financiële kosten (met name huur, accommodatie en voedselkosten) en de levensomstandigheden zijn twee belangrijke aandachtspunten voor millennials. In België was de kennis van de kosten van levensonderhoud in het gastland de grootste financiële uitdaging.