Top 5 tips voor het vinden van een baan die je leuk vindt

Op zoek gaan naar een baan kan een beetje zijn als uitgaan. Het kan gemakkelijk zijn om online te gaan en een match te vinden voor een eerste afspraakje, maar wat er daarna gebeurt is het belangrijkst. Zal die eerste date (of dat eerste gesprek) uitmonden in een langdurige relatie? Of wordt het een flop?

Een baan zoeken kan hard werken zijn. Het is niet alleen een kwestie van het vinden van een baan – welke baan dan ook. Het is belangrijk de juiste baan te vinden, een baan die nu en in de toekomst uitstekend bij je past, dit kan je vinden op een platform zoals Renego, als opstapje voor je carrière of als een kans waar je je voor de lange termijn prettig bij voelt. Als het de verkeerde baan is, moet je weer helemaal opnieuw beginnen met zoeken naar een baan als de baan niet blijkt te werken. Behalve dat het stressvol is, moet je bij het schrijven van je cv ook voorkomen dat je als jobhopper wordt gezien.

Omdat het zoeken van een baan veel tijd en moeite kost en omdat het nog moeilijker kan zijn als een baan niet werkt en je uiteindelijk ontslag neemt of ontslagen wordt, kun je het beste je tijd besteden aan het zoeken van een goede baan vanaf het moment dat je op zoek gaat naar een baan. Hier zijn vijf tips om je te helpen een baan te vinden waar je van zult houden.

1. Maak een match

Voordat je begint met het zoeken naar een baan, moet je er zeker van zijn dat je op zoek bent naar de juiste baan. Als je niet zeker weet wat je wilt doen, doe dan een paar carrièrequiz(s) om ideeën op te doen. Indien nodig kun je loopbaancoaching of -advies krijgen om je op het juiste spoor te zetten. Gebruik de zoekmachines voor vacatures om te zoeken naar banen die overeenkomen met je vaardigheden, ervaring en interesses.

2. Krijg de inside scoop

Solliciteer niet alleen naar de baan. Ga een stapje verder. Gebruik je connecties op LinkedIn, Facebook, Twitter en andere netwerksites om te ontdekken wie je kent bij het bedrijf. Vraag hen om inzicht en informatie over het bedrijf in het algemeen, maar ook over de baan. Uw contacten kunnen u misschien ook een aanbeveling voor de functie geven. Bekijk de LinkedIn pagina van het bedrijf en de sociale media profielen om informatie te verzamelen.

3. Interviewen werkt twee kanten op

Het is net zo waardevol voor u om het bedrijf te interviewen als het is voor hen om u te interviewen. Wees voorbereid om interviewvragen te beantwoorden en houd een lijst met eigen interviewvragen klaar om te stellen. Als je niet 100% zeker bent van een baan en je hebt het team waarmee je gaat werken nog niet ontmoet, vraag dan of je je toekomstige baas en collega’s mag ontmoeten. Het is ook prima om bedenktijd te vragen als je over een baanaanbod moet nadenken.

4. Bekijk de bedrijfscultuur

De baan klinkt misschien geweldig, maar wil je wel voor het bedrijf werken? Is de bedrijfscultuur geschikt voor u in deze fase van uw carrière? Is het te formeel – of te informeel? Hoe is de organisatie gestructureerd? Zijn er doorgroeimogelijkheden? Besteed wat tijd aan het lezen van wat werknemers te zeggen hebben over het bedrijf op “Glassdoor.com”. Als je een universiteitsdiploma hebt, vraag dan aan je carrièrebureau of ze een alumni-netwerk hebben waarmee je in contact kan komen. Ga terug naar je LinkedIn connecties met follow-up vragen.

5. Zorg ervoor dat de baan bij je past

Zorg er niet alleen voor dat je voor het bedrijf wilt werken, maar evalueer de vacature ook zorgvuldig. Wil je deze job echt? Zal je er gelukkig zijn? Zal het je carrière een boost geven? Geeft het u de flexibiliteit of het evenwicht tussen werk en privé dat u nodig hebt? Is het salaris wat u verwachtte? Zo niet, is onderhandelen over een hoger salaris een optie? Zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden toereikend voor uw behoeften? Hoe zit het met het werkschema, de uren en het reizen, indien nodig? Als er iets is aan de baan of het salarispakket dat u doet twijfelen, is het tijd om te handelen voordat u het aanbod aanvaardt.

Natuurlijk zijn niet alle banen perfect, zelfs als je alle juiste dingen doet. Je hebt echter meer kans op een geschikte match als je elke stap van het sollicitatieproces zorgvuldig uitvoert en de tijd neemt om de nodige zorgvuldigheid te betrachten voordat je “ja” zegt tegen de manager.

About admin

Check Also

La révolution commerciale du professeur Milan Krajnc

Dr. Milan Krajnc, Business & Personal Coach, expert de votre réussite personnelle et professionnelle. Milan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *