In deze blog van Treflomium.be bespreken we een aantal tips om een aannemer aan te nemen. Lees vooral verder om te weten te komen hoe u dat het beste kunt doen!
1. Vraag aanbevelingen
Begin met uw vrienden en familie en kijk dan bij een site zoals Vakmangids bij het aannemer zoeken, voor een lijst van leden in je omgeving. U kunt ook praten met een bouwinspecteur, die zal weten welke aannemers routinematig voldoen aan de code-eisen, of breng een bezoek aan uw plaatselijke houthandel, die ziet aannemers regelmatig en weet welke aannemers kwalitatief hoogwaardige producten kopen.
2. Voer telefonische gesprekken
Zodra u een lijst hebt samengesteld, raden wij u aan een snel telefoontje te plegen naar elke aannemer die u op uw lijstje heeft en deze vragen doorneemt om een aannemer te vragen:
- Nemen ze projecten van uw omvang aan?
- Zijn ze bereid financiële referenties te geven, van leveranciers of banken?
- Kunnen zij u een lijst van eerdere klanten geven?
- Hoeveel andere projecten zouden zij op hetzelfde moment hebben lopen?
- Hoe lang werken ze al samen met hun onderaannemers?
Uit de antwoorden op deze vragen zal blijken of het bedrijf beschikbaar en betrouwbaar is, hoeveel aandacht het aan uw project zal kunnen besteden en hoe vlot het werk zal verlopen.
3. Maak een persoonlijke afspraak
Kies op basis van de telefonische interviews drie of vier aannemers om te ontmoeten voor een prijsopgave en verdere bespreking. Een aannemer moet in staat zijn om uw vragen naar tevredenheid te beantwoorden en op een manier die u op uw gemak stelt. Aan de andere kant, laat u niet misleiden door persoonlijkheid. Neem contact op met het bureau voor consumentenbescherming van uw staat en uw lokale Kamer van Koophandel voordat u een aannemer inhuurt om ervoor te zorgen dat ze geen geschiedenis van geschillen met klanten of onderaannemers hebben.
4. Onderzoek de feiten
Nu dat u uw lijst hebt beperkt, zet uw onderzoek aan het gebruik. Bel voormalige klanten op om te horen hoe hun project is verlopen en vraag om het eindproduct te zien. Nog belangrijker, bezoek een huidige bouwplaats en zie voor jezelf hoe de aannemer werkt. Is het werkterrein netjes en veilig? Zijn de arbeiders beleefd en voorzichtig met de eigendommen van de huiseigenaar?
5. Maak plannen, vraag offertes aan
U hebt uw korte lijst van aannemers wiens track records goed lijken en wiens werk ethiek verantwoordelijk lijkt. Nu is het tijd om te stoppen met terugkijken naar het verleden werk en beginnen met vooruit te kijken naar uw project. Een gewetensvolle aannemer wil niet alleen een complete set blauwdrukken, maar ook een gevoel van wat huiseigenaren willen van een project en wat ze van plan zijn te besteden. Om offertes te vergelijken, vraag iedereen om de kosten van materialen, arbeid, winstmarges en andere uitgaven uit te splitsen. Over het algemeen maken materialen 40 procent uit van de totale kosten; de rest dekt overheadkosten en de typische winstmarge, die 15 tot 20 procent bedraagt.
6. Stel een betalingsschema op
Een andere belangrijke tip voor het inhuren van een aannemer is het uitwerken van een betalingsschema van tevoren. Betalingsschema’s kunnen spreken over de financiële status van een aannemer en werk ethiek. Als ze de helft van het bod vooraf willen, hebben ze misschien financiële problemen of maken ze zich zorgen dat u de rest niet betaalt nadat u het werk hebt gezien. Voor grote projecten begint een schema meestal met 10 procent bij de ondertekening van het contract, drie betalingen van 25 procent gelijkmatig verdeeld over de duur van het project en een cheque voor de laatste 15 procent wanneer u vindt dat elk item op de takenlijst is voltooid.
7. Laat de prijs niet uw leidraad zijn
Nauwelijks een bemoedigend teken in een gezonde economie. Naast technische bekwaamheid zou comfort een even grote of grotere rol moeten spelen in uw beslissing. De belangrijkste factor bij het kiezen van een aannemer is hoe goed u en hij communiceren. Als alles gelijk is, is het beter om meer uit te geven en iemand te krijgen bij wie u zich op uw gemak voelt wanneer u een aannemer inhuurt.
8. Zet het op papier
Stel een contract dat elke stap van het project details: betalingsschema, bewijs van aansprakelijkheidsverzekering en werknemers compensatie betalingen, een startdatum en de verwachte datum van voltooiing, specifieke materialen en producten worden gebruikt, en een vereiste dat de aannemer te verkrijgen pandrechten releases (die je beschermen als hij niet betaalt zijn rekeningen) van alle onderaannemers en leveranciers.