Over hoe koffie ontdekt werd, doen verschillende verhalen de ronde. Het meest hardnekkige verhaal is wellicht dat van de Ethiopische geitenboer die merkte dat zijn geiten erg actief werden na het eten van een bepaalde plant. De man werd nieuwsgierig, kookte de bessen en ontdekte de stimulerende werking van koffie.
Of dat verhaal waar is, dat kunnen we moeilijk nagaan. Maar wat wel zeker is, is dat er een fikse geschiedenis zit achter jouw kopje Nespresso. In de elfde eeuw begonnen de Perzen de koffiehandel. Zij genoten van het stimulerende drankje en daardoor werd het brouwsel al snel verspreid over de gekende wereld.
Koffie in koloniën
In de zeventiende eeuw begonnen de Nederlanders zich te moeien met de koffiehandel. Ze ontdekten dat ze koffie konden kweken in hun overzeese koloniën en zagen een nieuwe manier om rijk te worden. En natuurlijk keken andere kolonisators de kunst af. Koffie werd al snel wereldwijd gekweekt en verkocht.
Ook de populariteit van koffiehuizen groeide snel. Steden werden overstelpt met drinkgelegenheden waar mensen koffie konden drinken. In bepaalde steden, zoals Wenen, groeide het gebruik om iets lekkers en zoets te serveren bij de koffie.
De brandstof van de wereld
Momenteel is koffie nog steeds het meest gedronken warme drankje wereldwijd. Mensen houden van koffie in al zijn variëteiten. Bepaalde streken hebben zich gespecialiseerd in het kweken van bepaalde rassen en varianten van de koffieplant.
En natuurlijk houden mensen ook van de verschillende manieren waarop koffie geserveerd wordt. Heet en sterk in kleine kopjes, met melk en suiker of melkschuim en siroopjes. Koud, met ijs en room, is kokend heet met slagroom en likeur. Er is voor ieder wat wils.
Een bakje troost
We associëren koffie intussen ook met allerlei dingen. Wanneer we ’s ochtends koffie ruiken, worden we meteen goedgeluimd wakker. Wanneer we droef zijn, drinken we graag een kopje troost en wanneer we op visite gaan bij elkaar drinken we koffie en eten we taart.
Met de moderne generatie koffiezetmachines is het mogelijk om koffie te zetten per kopje en om die koffie helemaal naar onze smaak aan te passen. Bovendien staat zo’n Dolce Gusto elegant in je keuken.
Het is dus wel duidelijk: onze wereld draait nog steeds om koffie. Het is dus moeilijk om je een wereld zonder koffie voor te stellen. En gelukkig hoeft dat niet. Er worden constant nieuwe variaties verbouwd en nieuwe combinaties ontdekt. Koffie is en zal altijd een belangrijk deel van onze cultuur zijn. Al onze culturen.