Bel jij ook via internet op kantoor?

De laatste jaren is bellen via internet, ook wel VoIP genoemd, erg populair geworden. Het heeft namelijk verschillende voordelen ten opzichte van bellen via een telefooncentrale. Voor privégebruik is het minder interessant, maar voor bedrijven is het dan weer erg nuttig. Bel jij op je werk al via het internet?

Waarvoor staat VoIP?

VoIP is de afkorting van voice-over Internet Protocol. Via VoIP bel je via het internet. We zijn het gewoon om analoog te bellen, waarbij je lijn wordt doorverbonden via een provider en een fysieke telefooncel. Bij VoIP heb je enkel een IP-adres nodig. De fysieke telefooncentrale maakt plaats voor een telefooncentrale in de Cloud die je doorschakelt naar de persoon die je wil bellen. Een VoIPtelefoon moet je dus niet aansluiten via een kabel in het stopcontact. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een stabiele internetverbinding. Daarnaast kan je je VoIP-nummer ook doorschakelen naar je gsm. Wanneer je als vertegenwoordiger vaak op de baan bent, kan je via mobiele data ook bellen via internet.

Voordelen van VoIP

Bellen via internet is nog niet overal bekend, maar toch kent het een aantal belangrijke voordelen. Het financiële plaatje, bijvoorbeeld. VoIP-telefonie is een stuk goedkoper dan analoog bellen via een vaste telefooncentrale. Je hoeft geen telefoonlijnen meer te huren en ook de prijzen per oproep liggen lager bij VoIP. Bovendien heb je veel minder kabels nodig. Je hoeft enkel je telefoon aan te sluiten op je computer en klaar. Ideaal voor op kantoor niet? Daar liggen al kabels genoeg.

Zoals gezegd, kan je VoIP ook op je smartphone installeren. Via een app die je downloadt ben je overal bereikbaar via mobiele data. Op deze manier moet je geen privégegevens doorgeven aan klanten, want je VoIP-nummer van op kantoor is doorgeschakeld naar je smartphone.

Ook voor internationale bedrijven is VoIP interessant, omdat je de internationale nummers kan huren. Is je hoofdzetel gevestigd in België, maar zijn er ook Spaanse vestigingen? Dan is de huur van een aantal Spaanse nummers handig en dat kan gemakkelijk met VoIP. Bovendien bel je met een buitenlands nummer tegen het lokaal tarief, wat het goedkoper maakt dan bellen tegen een internationaal tarief.

Nadelen van VoIP

Uiteraard kent een vrij jong fenomeen als een IP telefoon ook nadelen. De installatie ervan is niet echt eenvoudig. Kennis van zaken over een VoIP-aansluiting is vereist en de kans is groot dat je die extern moet zoeken, wat voor vrij hoge installatiekosten zorgt. Bovendien is het een goed idee om zo’n expert wat uitleg te geven over bellen via het internet, bijvoorbeeld aan de werknemers van een bedrijf die overschakelen op VoOP.

Wat ook nadelig is, is dat je steeds afhankelijk bent van het internet. Ligt de provider plat of is er een elektriciteitspanne? Dan heb je geen toegang tot het VoIP-netwerk en zal je bijgevolg niet kunnen bellen. Ook als het netwerk overbelast is, kan dit een impact hebben op de kwaliteit van het telefoongesprek.

About admin

Check Also

La révolution commerciale du professeur Milan Krajnc

Dr. Milan Krajnc, Business & Personal Coach, expert de votre réussite personnelle et professionnelle. Milan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *