Belgische gerechten en waar je ze kan eten

In België is eten een groot goed en toch begint het land nog maar net erkend te worden als een gastronomische bestemming. De typisch Belgische keuken is niet zo bekend in het buitenland en buiten de klassieke “snacks”, zoals Belgische chocolade, bier en wafels, kunnen de meeste mensen geen traditionele Belgische schotel noemen, laat staan dat ze weten waar ze het moeten eten.

Daarom heb ik samen met Alison van Cheeseweb een lijst samengesteld van dingen die in België te eten zijn. Hoewel België een jong land is, zou je kunnen zeggen dat dit allemaal traditionele Belgische gerechten zijn. Dat gezegd hebbende, niet al deze voedingsmiddelen zijn wild populair in België. Sommige bestellen we graag in elk café, andere associëren we met onze grootouders en de geneugten van een stevige, huisbereide maaltijd.

Omdat een lijst van Belgische gerechten niet goed is als je niet weet waar je ze kunt krijgen, hebben we ook geprobeerd om een paar plaatsen aan te bevelen waar minstens één van deze gerechten echt goed is. We richten ons op Brusselse eetgelegenheden, maar ook veel mensen reizen naar Brussel, maar hebben ons bereik af en toe ook een beetje verruimd.

Top tip: Als je weinig tijd hebt maar toch een aantal verschillende Belgische gerechten wilt proberen terwijl je in Brussel bent, overweeg dan deze etenstour. Het neemt je mee in de omgeving van de prachtige Grote Markt om dingen te proberen zoals Belgische stoofpot, chocolade, frietjes, wafels, bier en nog veel meer.
Meer info hier

BELGISCHE KEUKEN: 6 TYPISCHE BELGISCHE GERECHTEN EN WAAR U ZE KUNT PROBEREN

1. Mosselen

Moules-frites, in het Frans, Mosselen-Friet, in het Vlaams, of mosselen met frietjes, is een klassiek Belgisch gerecht dat je in zowat elk café of brasserie in Brussel kan vinden. Het is een van de gerechten die je in België kunt eten. De meest voorkomende manier waarop mosselen in België worden geserveerd is gestoomd in witte wijn, in grote zwarte mosselpotten. Naast wijn bevatten moules marinières ook sjalotten, peterselie en boter. Andere bereidingswijzen zijn room, bier of zelfs mosterdsaus.

De mosselen kunnen alleen worden geserveerd als voorgerecht, vooral onder vrienden, of u kunt ze met frietjes als hoofdgerecht nuttigen.

Zoals de meeste dingen, zijn niet alle mosselen gelijk. U kunt zich laten verleiden door de pittoreske Rue des Bouchers in Brussel en de hoge schalen met zeevruchten die daar staan, maar blijf helder (tenzij u graag te veel betaalt voor slechte service en ondermaatse gerechten).

Eet ze in Brussel op:

La Bonne Humeur – Dit bescheiden restaurant serveert al sinds 1954 mosselen aan Bruxellois, dus ze weten wat ze doen. Ze bieden ook een verscheidenheid aan stijlen, naast de traditionele moules marinières, waaronder room, knoflook, groene peper en zelfs curry. (Lees een volledige recensie van La Bonne Humeur)

 

OPMERKING Blijkbaar is Le Bonne Humeur sinds de publicatie van dit bericht gesloten. Een andere lokale bewoner raadde ons aan om Le Zinneke in plaats daarvan te proberen voor grote mosselen.
Place de la Patrie 26, 1030 Schaarbeek
Lees beoordelingen op Tripadvisor.

2. Belgische friet

Belgische frieten in traditionele papieren kegels uit Maison Antoine in Brussel.

Frieten (frieten in het Frans of frieten in het Vlaams) zijn enigszins het nationale gerecht van België. Je hoort een Belg ze nooit “frieten” noemen, zelfs niet als hij in het Engels spreekt. Er is veel controverse over wie de gefrituurde aardappelen heeft uitgevonden, maar ik beloof u – de Belgen hebben ze geperfectioneerd. Als je in België eenmaal frieten eet, zullen ze nergens anders zo goed smaken.

Het geheim van de perfecte Belgische frites is tweeledig. Ten eerste moet de aardappel zelf een zachte variëteit zijn, maar het belangrijkste is dat de vers gesneden aardappelen twee keer worden gebakken: eerst bij een lagere temperatuur om de binnenkant tot een zachte, pluizige consistentie te koken; en ten tweede, snel bij een hogere temperatuur om de buitenkant tot een knapperige perfectie te koken.

Terwijl je bij vrijwel elk restaurant Belgische frietjes kunt krijgen, zijn ze steevast het beste van een echte frituur (Frans) of frietkot/frituur (Vlaams). Deze frietkot/frituur kan alles zijn, van een klein gebouw tot een frituurvrachtwagen, en de beste frietkot/frituur wordt jaarlijks fel betwist en gestemd. Terwijl de meeste wel andere voedingsmiddelen serveren (allemaal gefrituurd), ligt de nadruk altijd op het koken van frietjes tot knapperige, gouden perfectie.

Sommige frituren of frituurhutten serveren hun frites nog steeds in traditionele papieren kegels, terwijl andere zich hebben gericht op de handigere, maar minder milieuvriendelijke plastic bakjes. Hoe dan ook, elke goede frituur biedt een verbijsterende reeks van sauzen om uit te kiezen en, ja, de meeste zijn op basis van mayonaise.

 

About admin

Check Also

La révolution commerciale du professeur Milan Krajnc

Dr. Milan Krajnc, Business & Personal Coach, expert de votre réussite personnelle et professionnelle. Milan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *