10 Mogelijke voordelen van Shilajit + bijwerkingen, dosering

Shilajit is een biomassa die rijk is aan voedingsstoffen en die uit rotsen in de Himalaya sijpelt. Shilajit wordt al lang beschouwd als een wondermiddel in de Ayurveda en bestaat uit een intrigerende mix van synergetische verbindingen. Naar verluidt werkt het als een verjongingsmiddel, antioxidant, adaptogeen en afrodisiacum. Lees verder om te begrijpen wat de wetenschap zegt en hoe je goed gezuiverde supplementen kunt onderscheiden van gevaarlijke producten van lage kwaliteit.

Hoe het wordt geproduceerd

Shilajit is een biomassa rijk aan voedingsstoffen en mineralen, vaak geclassificeerd als een herbineraal vanwege de complexe en eclectische aard van de actieve bestanddelen [1].

Hoe vreemd het ook mag klinken, deze gomachtige organische massa wordt door de bergen geproduceerd. De kleur varieert van lichtbruin tot bruinzwart en komt in vele bergketens ter wereld uit gesteentelagen, maar is het meest bekend in de Himalaya [1].

Shilajit is een massa minerale en plantaardige resten die in bergachtige streken uit gesteentelagen komt.
Historische wortels

Gezien zijn enigszins mystieke oorsprong is het geen verrassing dat Shilajit een essentieel geneesmiddel is geworden in veel systemen van traditionele geneeskunde.

Shilajit wordt ook wel “Ancient Panacea” en een “wonderbaarlijke gave van God” genoemd. En zoals de meeste vermeende wondermiddelen, stond Shilajit bekend om zijn zogenaamde “verjongende effecten”. Het werd gebruikt als een algemeen tonicum, adaptogeen en anti-stress middel onder volksgenezers [1].

“Shilajit” is een Sanskriet woord dat vertaald kan worden als “veroveraar van bergen en vernietiger van zwakte” of als alternatief “de Winnaar van rotsen”. Volgens de Ayurveda kunnen de eigenschappen ervan vele ziekten genezen. Het ontbreekt echter aan deugdelijk wetenschappelijk bewijs om het gebruik van shilajit voor welke aandoening dan ook te ondersteunen.

Na een dergelijke beoordeling kan het uiterlijk en de smaak van Shilajit sommigen teleurstellen. Deze kleverige substantie is bitter van smaak en heeft een geur die doet denken aan koeienurine. Shilajit wordt door verschillende supplementenfabrikanten verwerkt en verkocht in de vorm van capsules of poeder [1].

Bovendien zijn Shilajit supplementen niet goedgekeurd door de FDA voor medisch gebruik. Supplementen hebben over het algemeen geen solide klinisch onderzoek. De regelgeving stelt productienormen voor hen, maar garandeert niet dat ze veilig of effectief zijn. Overleg met uw arts voordat u supplementen gaat gebruiken.

Beoefenaars uit de volksmond beweren dat Shilajit het lichaam verjongt, maar er is niet voldoende wetenschappelijk bewijs om dit te staven.
Momentopname

Voorstanders

Rijk aan mineralen en actieve bestanddelen
Wordt verondersteld een sterke verjonger te zijn
Kan energiegebruik en detox ondersteunen
Kan testosteron verhogen
Kan stress verminderen en de cognitie ondersteunen

Sceptici

Gezuiverde Shilajit van hoge kwaliteit is moeilijk te vinden
De meeste producten op de markt bevatten giftige stoffen
Klinische studies ontbreken
De veiligheid op lange termijn is onbekend
Bioactieve bestanddelen

Shilajit bestaat uit hummus (60 – 80%) en organisch plantenmateriaal dat in de loop der tijd door lagen gesteente is samengeperst. Hoge druk en felle hitte metamorfoseren organische verbindingen. De warmere temperaturen in de zomer doen Shilajit smelten, waardoor het uit barsten in de rotsen sijpelt [1].

Shilajit bevat [1]:

  • Meer dan 84 soorten mineralen, waaronder de meeste essentiële mineralen
  • Fulvinezuur, het belangrijkste actieve bestanddeel
  • Humuszuur (en uronzuren)
  • Andere plantaardige en microbiële metabolieten (zoals dibenzo-alphapyrones)
  • Kleine peptiden en aminozuren
  • Sommige lipiden
  • Fenolglycosiden

    Wetenschappers veronderstellen dat fulvinezuur in het lichaam fungeert als een transportmolecuul, dat helpt bij het transporteren van voedingsstoffen naar de diepe weefsels en bij het verwijderen van diepgewortelde toxines.

Volgens deze theorie versterken de bioactieve bestanddelen in Shilajit de voordelen en biobeschikbaarheid van andere kruiden. Er is echter onvoldoende bewijs om dit concept te staven [1].

Traditionele beoefenaars zeiden dat Shilajit ook de energieproductie en het weefselherstel ondersteunt, de doorbloeding verbetert, en de negatieve invloed van psychologische en fysieke stress vermindert. Klinische studies ontbreken om deze beweringen te ondersteunen [1, 2+].

Hoewel recent onderzoek wijst op fulvinezuur en plantmetabolieten als de belangrijkste dragers van de voordelen, zijn onderzoekers van mening dat het complexe mengsel in Shilajit als geheel waarschijnlijk veel verbindingen bevat die synergetisch werken [1, 2+].

Van een mix van verbindingen in Shilajit wordt beweerd dat ze de voedings- en energieniveaus verbeteren en het lichaam ontgiften, maar dit is niet bewezen.

Soorten en oorsprong van Shilajit

De exacte samenstelling van Shilajit wordt beïnvloed door factoren zoals [2+]:

Plantensoorten die in zijn massa worden opgenomen (Sullu-spurge, witte klaver, levermossen, bergmossen, en andere). Mossen zijn bijzonder rijk aan mineralen en metalen zoals koper, zilver, zink en ijzer
Kwaliteit van de bodem
Geografische oorsprong van het gesteente
Plaatselijke temperaturen
Vochtigheid
Hoogte
Shilajit uit Noord-India bevat bijvoorbeeld meer fulvozuren (~21%) dan shilajit uit Nepal (~15%), Pakistan (~15%), en Rusland (~19%). Shilajit kopen uit Nepal bevat echter meer andere bioactieve bestanddelen [2+].

 

About admin

Check Also

Wat zijn zonnepanelen

Zonnepanelen, of fotovoltaïsche (PV) panelen, zetten zonne-energie van de zon om in bruikbare elektriciteit. Aan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *